Mat&Vin: Äppelpäppelmos & Torkade äppelringar

I år är våra Aromaäpplen större än någonsin. Och skörden över all förväntan. Tyvärr kan man inte lagra äpplen hur länge som helst. Hur mycket jag än vill leva efter devisen ” An apple a day keeps the doctor away” måste en stor del av de goda färska äpplena konserveras.

Ett utmärkt sätt är att torka äppelringar. Införskaffa en äppelsvarv som både skalar, skivar och kärnar ur på ett par sekunder. Äppelringarna ska vara 2-3 mm tjocka skivor. Lägg bakplåtspapper på ugnsplåtar och fördela äppelringar och äppelbitar lagom tätt. Krydda med lite kanel om du vill. Önskar du dem söta och en smula onyttiga kan man ringla lite flytande honung över. Torka i 75 grader ca 5-6 timmar. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt. I varmluftsugn kan man torka flera plåtar med äpplen åt gången.

foto Björn Holmberg

Österlenskt Äppelpäppelmos

Använd väl mogna men inte övermogna äpplen. Enklast tycker jag det är att använda äppelsvarven även här. Det går i alla fall snabbast. Se bara till att skadade partier och insektsangrepp inte kommer med. Lägg äppelringar och bitar i kallt vatten med lite citron så att de inte mörknar.

Sila bort vattnet och lägg allt i en kastrull.  Koka upp med vattnet på svag värme  så att inte kastrullbotten bränner vid. Rör om så att allt blandas ordentligt. När äpplena ser ut att mosa sig kan man röra ner sockret. Låt koka upp med sockret några minuter innan du ev mixar med slev eller stavmixer. Vill man ha lite bitar kvar i moset kan man mixa lättare. Tänk på att moset blir mycket hett. Ha gärna något skydd för ögonen och händerna när du mixar eftersom det kan stänka.

Häll upp i rena burkar eller i frysförpackningar i passande storlekar. Låt svalna och sätt på lock.

Ingredienser

5 dl mos

1 kg äpplen

1/2 dl vattten

1/2 dl socker

1/2  citron

 

Kiviks Musteri

Som tur är kan man ta en tur till Kiviks Musteri när de egna äpplena tagit slut. Förutom ett digert sortiment av allehanda produkter gjorda på äpplen kan man äta en god lunch eller middag på deras mysiga restaurang. Eller vandra i de himmelskt vackra fruktträdgårdarna. En internationell prägel ger Kiviks Musteri en alldeles särskilt upplevelse. Väl värt ett besök med andra ord.

foto Björn Holmberg

 

 

 

 

 

 

TEXT & FOTO av Björn Holmberg

 

 

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

2 kommentarer

  1. Om du fryser moset på en gång så kan socker helt uteslutas. Äpplena i sig är så fint söta:-) Jag brukar frysa i små enliters påsar och ta fram då moset till gröten tar slut. Mums!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.