Tar in sallad, persilja, dill, rädisor, tomater,citrontimjan, djungelgurkor och blandar allt med en gnutta äppelcidervinäger och citronsaft. Känslan av att kunna odla, även om säsongen dock är kort på våra breddgrader, är något av det bästa med att bo på landet. Här på Österlen har vi ändå möjlighet att kunna så sent på säsongen och på så sätt kunna få flera skördar.

foto Björn Holmberg

Det har jag till exempel gjort med sallad, spenat och rädisor. Just rädisor blir faktiskt ännu bättre, smakrikare och större när man sår dem i slutet av säsongen. I år har ju torkan och värmen varit ett problem och det jag skördar nu i september är det bättre kvalitet på dessutom.

foto Björn Holmberg

Grönkålen har tillsammans med svartkål och senapskålen varit utsatta för kålfjärilens framfart den här sommaren. Men genom ett under har grönkålen tagit sig nu när vi är inne i den första höstmånaden september. Med lite tur kanske den klarar sig fram till jul ?

foto Björn Holmberg

Kryddgården är förstås den odling som är mest motståndskraftig mot skadeinsekter av olika slag. Det varma klimatet här på Österlen är dessutom perfekt för de flesta örter, som här där både persilja, rosmarin, timjan, oregano och gräslök trivs tillsammans.

foto Björn Holmberg

När det kommer till örter som salvia har jag däremot haft ett litet problem. Salvian jag får är underbar men vad ska man ha den till , lamm? Vi äter inte så mycket kött längre, mycket sällan faktiskt, och salvia med sin speciella smak förknippar jag starkast med lammkött.

Men nu har kanske jag hittat lösningen. Torkad salvia är nämligen välkänt som en välgörande rökelse. Den renar omgivningen och tar bort negativa och oönskade energier. Hur bra låter inte det ? Traditionen att använda salvia för rening kommer från många indianfolk. Det kallas ” smudging” och är ett rituellt sätt att rena en person, plats eller ett föremål från negativa energier, andar och inflytande.

foto Björn Holmberg

Tomater mognar långsamt. Ett tips är att lägga dem tillsammans med äpplen. Äpplen utsöndrar ett ämne som påskyndar tomaternas mognad.

foto Björn Holmberg

I år har chilin fått stå ute i hettan, något som gett resultat. Just den här sorten har gett rik blomning och nu en stor skörd. Flyttar in den i orangeriet nu när septembernätterna kan bli kyligare.

foto Björn Holmberg

Samma sak med paprikan. Den har också fått stå ute nästan hela sommaren. Smakar gudomligt sött i år dessutom, förmodligen värmen och all sol som den fått.

TEXT & FOTO av Björn Holmberg