Just nu befinner vi oss i en mellanperiod innan julen brakar loss. För den som hellre tar klivet direkt över till 2019, och är mer nyfiken på kommande tapettrender än tomtar och pynt, har vardagligheter hittat såväl inspiration som nyheter. Och så besöker vi ett handgjort nybyggt hus som är till salu i min by här på Österlen. Välkommen till vardagligheter!

foto Lina Östling/ Boråstapeter

Fotograf Lina Östling har i samarbete med stylisten Marie Strenghielm skapat en serie kollektionsbilder åt Boråstapeter som heter “Midnight garden”. Jag träffade Lina när vi bjöd in henne att göra ett inredningsreportage i en tidigare bostad. Hennes känsla för särskilt äldre interiörer gör att hennes bilder alltid känns speciella och inspirerande.

foto Lina Östling / Boråstapeter

Tapetkollektionen Midnight Garden lanseras i januari 2019 och kommer ingå i Boråstapeters enfärgade sortiment Pigment. Färgerna som tagits fram är lugna, mätttade nyanser av rött, rosa och lila. Matta, sammetslena ytor är särskilt framtagna för att fånga vårt nordiska ljus och ge väggen ett vackert djup, oavsett val av kulör.

foto Boråstapeter

Northern Stripes är en annan tapetkollektion från Boråstapeter som känns  riktigt nordisk och klassisk. När man tog fram dessa randiga tapeter ville man dock bredda utbudet till att även omfatta mer dramatiska strukturer och toner. Därför finns det i kollektionen något för alla smakriktningar. Vissa tapeter är också nedtonade och neutrala för att föra tankarna till naturmaterial som trä, linne och ull. Själv fastnar jag förstås för tapeten ” Northern Sky Stripe” (  nr 6885) som ligger på hela 2814:- rullen, men så är det också något av ett konstverk över just den tapeten som du ser i bilden ovan längst till vänster. Det är för övrigt en tapet jag tror många skulle välja som fondvägg.

 mer inspiration vardagligheter

foto Uppvik&Döttrar

Ett av byns nybyggda handgjorda hus är just nu ute till försäljning. En genuin skånelänga ” med ansiktet mot morgonsolen och ryggen mot västanvinden ” som mäklaren så poetiskt uttrycker sig i den ovanligt inspirerande objektbeskrivningen. Hade jag inte varit så nöjd med mitt nuvarande boende hade det här varit något jag övervägt att titta på. Nu nöjer jag mig med att njuta av Uppvik& Döttrars fina bilder som ligger ute på Hemnet och på Uppviks  hemsida. Visning kommer ske nu på söndag 11/11 kl 11.00 enligt hemsidans uppgifter och föranmälan krävs på hus@uppvik.nu

foto Uppvik&Döttrar

Huset är för den som söker det traditionella men som vill slippa omaket att ta sig an ett gammalt hus. Det är en särskild känsla att flytta in i en bostad som är helt nybyggd kan jag intyga. Stylingen av huset är mästerligt utfört.

foto Uppvik&Döttrar

En eldstad som denna är en dröm . Ljuset faller vackert in genom spröjsade fönster. Österlen at its best…

foto Uppvik&Döttrar

Köket har all maskinell utrustning och en enkelhet som för tankarna till Shaker.

foto Uppvik&Döttrar

Vinklar och vrår, rymd och naturmaterial.

mer inspiration vardagligheter

foto Björn Holmberg

I Angelas hus faller novemberljuset in och ger den här inspirationen åt vardagslivet.

 

 

 

TEXT av Björn Holmberg

FOTON   Boråstapeter, Lina Östling, Uppvik& Döttrar, Björn Holmberg