Den lilla världen. Den som finns vid solnedgången. Den som göms i gruset. Den som ryms utanför varje ord, den som får stå stadigt utan kommentar. Den tror jag på. I den bor jag. I dess skönhet döljer sig livets mening. Vi var här.

foto: Björn Holmberg

Något bortglömt där vägen slingrar sig fram. Något ihågkommet, något tröstande.

foto: Björn Holmberg

Kor är heliga i Indien. Kor är heliga överallt. Korna kommer i karavan för att förhöra sig. De önskar inte få något. De kräver bara respekt. Se oss, vi är här.

foto: Björn Holmberg

Suckarnas gång. Allt är till salu. Även barnens tröstande leksaksnallar. Se mig, jag var här.

foto: Björn Holmberg

Bengaliska viken ligger nära Indien. Indiska oceanen är till största del outforskad. I dess djup finns mängder av plast sägs det. Om det vet jag inget. Jag vill inget veta. Jag vill omfamna den lilla världen. Den kan jag delvis begripa. Fast även det är mycket svårt.

foto: Björn Holmberg

Sedan är allt nyskördat. Fälten avklippta. Inte på mitten. Nej, kapade vid anklarna. Och skuggorna får äntligen fritt spelrum. Lägger sig lugnt tillrätta, inväntar aftonen.

foto: Björn Holmberg

Inte bara i Indien eller Kina. Inte bara i Iran eller Brasilien. Inte bara i Amerika eller i Italien. Också här. 

foto: Björn Holmberg

Verktyg, säger de som har makten, är viktiga. Det är med rätt verktyg vi når framgång. Utan verktyg är vi väl inga? Eller är vi det ändå ? 

foto: Björn Holmberg

Att skapa något, vad som helst, tar tid. Och lika mycket kraft som det skulle ta att segla över Indiska oceanen. Om det talas det sällan. Det mesta måste gå fort. Snabbt måste det gå över. Som om tid var allt vi hade, när vi bara är här ett ögonblick.

foto: Björn Holmberg

Ödegårdar i barndomens Jämtland. Ödegårdar på Österlen. Det tog generationer att skapa dessa boplatser, ett ögonblick att lämna. Som hade ett krig dragit fram. Övergivna för alltid ?

foto: Björn Holmberg

Rummets tystnad är också talande. Ljuset faller mjukt in genom fönstren. En fluga surrar otröstligt mot glaset. 

foto: Björn Holmberg

En av paddorna har börjat rata min flotta gest. Den lämnar likgiltigt liket och vänder sig bort. Med blicken vänd mot urtiden ser den syner jag knappt kan föreställa mig. Vad ser du lilla padda som jag inte längre kan uppfatta?

foto: Björn Holmberg

Varje dag, år ut och år in. Motivet fastnaglat i den gastkramande ramen. Soppterrinen fylld  med kvällsmålet. Vårt dagliga bröd giv oss idag.

foto: Björn Holmberg

Den lilla världen. Le petit monde. 

 

TEXT& FOTO av Björn Holmberg

( All rights reserved)