Som matallergiker är julen inte alltid en högtid man ser fram emot när det kommer till allt gott vi smäller i oss. Julborden dignar ofta av mat som till exempel innehåller gluten, nötter eller laktos. Vi som inte tål en överdos av allt det här får vackert titta på. Och många tycker  att det är ytterst pinsamt att behöva upplysa värden eller värdparet om vad man inte kan äta.

I stället är vi många som diskret försöker lista ut vad vi kan och inte kan äta på julbuffén genom diskreta frågor om vad maten innehåller. Känslan av att vara en besvärlig gäst är inte rolig för någon.

Även om man själv inte har någon överkänslighet eller matallergi bör man därför alltid ha ett glutenfritt, laktosfritt och vegetariskt alternativ på julbordet. Allt för att alla ska kunna njuta av julen.

På Katinka Hammarskiölds blogg Katinkas Kitchen hittar man julmaten som passar alla. Katinka illustrerar dessutom ofta hur man bakar och tillagar maten på ett pedagogiskt och personligt sätt genom sina bilder. Du hittar länken till Katinkas Kitchen här:

TEXT av Björn Holmberg

FOTO Pixabay

http://www.katinkaskitchen.com