Mat&Vin: Lantbröd med chili och nypon

Det här brödet gör jag hela tiden med vissa variationer. Det passar alla, även glutenintoleranta. Som allt man bakar är det förstås färskt endast en till två dagar, därefter skär jag upp det i skivor och lägger det i frysen. Att sedan rosta eller värma brödet i varmluftsugn blir nästan ännu bättre än att äta det nybakat.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ingredienser:

50 g jäst

3 msk sirap

900 g Glutenfri Grov Mjölmix ( Finax)

8 dl vatten

4 msk olivolja eller finare rapsolja

1 msk salt

1 dl torkade och malda nypon

3-4  finhackad chili

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

GÖR SÅ HÄR

foto Björn Holmberg

  1. Häll det fingervarma vattnet över jästen som smulats ner i en degbunke. Rör om tills jästen är upplöst.
  2. Häll i oljan . Tillsätt därefter sirap och salt. Rör om.
  3. Blanda sist ner mjölmixen, malda nypon och den finhackade chilin. Vispa degen med maskin i minst 5 minuter.
  4. Häll över degen på en plåt med bakplåtspapper. Forma till brödet som du vill ha det, runt eller avlångt spelar ingen roll.
  5. Låt brödet jäsa 30-35 minuter övertäckt med lätt fuktad bakduk. Sätt ugnen på 200 grader.
  6.  Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.Låt brödet svalna under lätt fuktad bakduk cirka 20 min innan du avnjuter det.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

TEXT& FOTO av Björn Holmberg

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

2 kommentarer

  1. Susanne Freij

    Låter väldigt gott, måste prova nångång.

    • Fördelen med glutenfria bröd är att de blir väldigt bra att rosta har jag märkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *