Vinfabrikens äppelglögg lanserades visserligen 2015 men fick rätt omgående mycket goda omdömen, bland annat i Expressen där den toppade alla andra lanseringar det året.

Jag tillhör dom som är rätt tveksam till glögg över huvud taget. Jag tycker till exempel att årets Blossa smakar som uppvärmd citrondricka. Det var med andra ord med viss tvekan jag smakade på ännu en fruktbaserad glöggsort. Döm om min förvåning så är den här äppelglöggen en riktig hit. Den har dessutom sitt ursprung i Sverige, vilket jag tycker en glögg ska ha.

Doften känns mycket kryddig med tydlig karaktär av röda äpplen, kanel, pomerans, ingefära och vanilj. Smaken är söt men inte sliskigt söt. Ofta är fruktglögger rena sockerbomberna, men det är inte den här. Smaken är betydligt mer komplex än de flesta andra glöggsorter jag smakat. Här kan jag känna såväl kardemumma och apelsinskal och den omisskännliga ingefäran.

Alkoholhalten ligger på 11% och äppelglöggen finns både i hel och halvflaska. Vinfabrikens äppelglögg finns även som ett alkoholfritt alternativ.

TEXT& FOTO Björn Holmberg