Vad vet du om vinet du köper? Förmodligen att det innehåller en hel del sulfiter och andra gifter som slinker med. Men vad känner du till om naturviner?

Naturviner är ett relativt nytt inslag i vinvärlden men absolut inget nytt. Förenklat kan man säga att ett naturvin är som vin smakade innan vin började produceras industriellt i stor skala.

Ett naturvin innebär till exempel att druvorna skördas för hand och att inga bekämpningsmedel får finnas i vingården. Det finns än så länge ingen märkning eller kontroll av dessa viner jämfört med biodynamiskt eller ekologiskt tillverkade viner. Tyvärr. Ibland kan det finnas en märkning, men det är ovanligt.

När det kommer till jäsningen får ett naturvin jäsa naturligt, det vill säga via de vilda jästsvampar som finns i vingården och i vinkällaren. Samma stränga regler gäller för tillsättning av svavel, det vi också kallar sulfiter. Tillsatser av stora mängder svavel används normalt i tillverkningen men får alltså inte förekomma om det ska betraktas som ett riktigt naturvin.

Det finns ytterligare parametrar för att ett vin ska passera som naturvin. Vilket kan låta märkligt när det samtidigt saknas en enhetlig definition för vad ett naturvin är. Blir du nyfiken på hur ett naturvin skiljer sig från andra viner kan jag tipsa om ett som dessutom råkar ha en märkning. Jag har testat det vid flera tillfällen och Maison Robert Oliver är både prisvärt och håller en jämnare kvalitet än många andra naturviner.

Maison Robert Olivier Nr 70268 115:-

Ska man nämna något som ofta vinskribenter lyfter fram när det kommer till naturvinernas svaghet så är det nämligen just den ojämna kvaliteten. Men betänker man hur manipulerade viner idag är, särskilt de som ligger under hundralappen, förstår man också att även den ojämna kvaliteten är något naturligt för ett naturvin. Innan vi alla blev självutnämnda vinexperter, innan vi började producera allt mer mat och dryck industriellt, smakade också det mesta betydligt mer variationsrikt.

 

Det som nu är en spirande trend för en liten klick medvetna vindrickare kan mycket väl växa sig lika stark som trenden att gå över till mer klimatanpassad mat. Kommer du haka på ?

TEXT& FOTO av Björn Holmberg