Mat&Vin: Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café

Det händer varje år. Det blir en hel del gröna tomater över. Vissa stora och perfekta att panera och steka upp a la Whistle Stop Café. Ni minns väl den Oscarsnominerade  filmen ” Fried Green Tomatoes” ? I Sverige fick den namnet ” Stekta gröna tomater”.

Universal Pictures

Visserligen har den några år på nacken numera, världspremiären var den 27 december 1991, men jag kommer se om den, särskilt nu när jag påminns om den genom alla tomater som blir över efter sommarens rika skörd.

Somliga rätter får onekligen den där extra touchen av dramatik.  Man skulle kunna säga att det är nåt särskilt med filmens inspiration till viss mat. Du får avgöra själv, pröva gärna att steka upp dina gröna tomater !

 

foto Björn Holmberg

Recept

Det finns en mängd olika recept på stekta gröna tomater men jag brukar göra det lätt för mig

Tillagningen tar inte mer än 20 min och har du cirka 750 g tomater räcker det gott och väl till 8 personer.

Ingredienser:

cirka 2 dl vetemjöl

2 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

750 g delade gröna tomater

2 ägg

2 dl ströbröd

1 dl vegetabilisk olja

1 citron

1-2 urkärnade hackad röd chili

parmesanost att strö över

vitlöksklipp eller klippt persilja att dekorera med

 

Gör så här

1 Blanda vetemjöl ( det går att använda glutenfritt såklart ) med salt och svartpeppar i en skål, de två uppvispade äggen i en annan skål och ströbrödet i en tredje.

2 Vänd de delade tomaterna och tomathalvorna först i mjölblandningen, sedan i äggen och sist i ströbrödet.

3 Hetta upp oljan i stekpannan och stek tills paneringen fått färg

foto Björn Holmberg

4 Strö över chili och parmesan och sätt i ugnen på 150 grader tills osten smält.

5 Dekorera med citron och vitlöksklipp eller klippt persilja.

Chilla med chili

foto Björn Holmberg

Ännu får mina chiliplantor stå kvar i Orangeriet. Jag kommer nog frysa ner det mesta i år. Än så länge verkar de trivas i det svala utrymmet där de står. Blir det värme som står sig en bit in i november här på Österlen klarar de sig säkert. Det är en härlig känsla att bara bryta av en av chilifrukterna och sedan direkt ner i den rätt man håller på att tillaga.

När man skurit färsk chili måste man komma ihåg att tvätta händerna medsamma eftersom det kan göra riktigt ont om du av misstag skulle få chilisaft i ögonen till exempel.

Styrkan sitter i fröna och fröfästen, så låt de vara kvar om du älskar hettan i chilin. Tycker du däremot om en mildare chili bör du rensa bort allt vad fröer heter innan du hackar upp chilin.

Färsk chili håller sig bäst i kylskåp och går att förvara 1-2 veckor i platspåse. Ett tips är att packa in frukterna i lite hushållspapper innan de läggs ner i plastpåsen.

foto Björn Holmberg

TEXT och FOTO av Björn Holmberg

 

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

1 kommentar

  1. Detta receptet ska absolut testas. Tack för inspirationen…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *