Septemberljuset söker sig in genom fönstren och kastar sina strålar över trasmattan på golvet. Ett mjukare ljus än det vi haft tidigare. Plötsligt är det som att medvetenheten om sommarens förgänglighet får oss att vackla till. Hur gick nu det här till ? frågar vi oss. Eller så kan man luta sig tillbaka och njuta av den första av tre höstmånader, som kanske också är den bästa.

Vill man ändå hålla kvar lite av sommarkänslan behöver man ju inte genast kasta sig över senapsgult och grått till exempel. Tidigare år har jag låtit många blå somriga toner fortsätta breda ut sig i både inredningen och genom min konst, fastän almanackan visat att vi är på väg in i den betydligt ljusfattigare perioden. På verandan har jag hängt upp en bit canvas, ett utkast av en målning som det inte riktigt blivit något med, och låtit ett knippe dekorativa persiljestjälkar hänga som stilleben. Eller så har jag hittat jätteblåklockor som stått otroligt länge och som varit perfekta som snittblommor. Enkelt och vardagligt!

Dessa stora vildväxande blåklockor hittade jag nere vid stranden.

 

Något  annat som inspirerar till fortsatt sommarkänsla är att ta in material som exempelvis bambu, rotting och strå. Helt enkelt låta vissa saker hänga med i scenografin ett tag till. Ska vi tänka mer hållbart gäller det att inte ha så bråttom. I stället tänka hur vi kan förnya hemmet med det vi redan har. Visst händer det att jag köper nytt, fyndar något på någon kul loppis exempelvis, men det som ska in ska vara miljömässigt försvarbart och hålla länge. Inte slit och släng produkter av sådan kvalitet att det inte håller. Och heller inte alltför trendkänsliga prylar. Visst har vi väl fått nog av dom?

TEXT & FOTO av Björn Holmberg