Nypon har ett mycket högt C-vitamininnehåll. Det kan finnas upp till 1700-2000 milligram C-vitamin per 100 gram torkade nypon. Som jämförelse kan det sägas att en kopp nypon innehåller lika mycket C-vitamin som 35-40 apelsiner. Nypon innehåller karotenoider som skyddar mot cancer; karoten, lutein och lycopen, är även en källa till A-vitamin ( Källa: Wikipedia).

foto Björn Holmberg

Gör eget nyponpulver !

Det är onekligen ett litet pillergöra att göra eget nyponpulver men det är absolut värt det. Dessutom blir det rätt mycket pulver av nypon eftersom man mal ner rubbet, kärnor och allt.

Börja med att rensa nyponen och dela dem innan du lägger ut dem på bakplåtspapper på en plåt. Alternativt kan man låta torka dem utspridda på exempelvis en tidning men då tar det flera veckor innan de torkat ordentligt. Det är nämligen mycket viktigt att nyponen blir knastertorra för att de ska gå att mala.

Sätt in plåten i ugnen på mellan 40-50 grader och var beredd på att det tar cirka ett dygn innan nyponen är helt torra. Håll ugnsluckan aningen öppen, exempelvis med en träslev,  så att ugnen hålls ventilerad under torkningen.

När nyponen är färdigtorkade ska man kunna klämma sönder dem med fingrarna. Känns det fuktigt måste man fortsätta torkningsprocessen ytterligare några timmar.

foto Björn Holmberg

Innan man mal nyponen kan man krossa dem lite försiktigt på en skärbräda. Använder man en vanlig kaffekvarn är det viktigt att man inte lägger i för stora bitar. Det färdiga nyponpulvret har många användningsområden. Själv häller jag det au naturel som det är över morgongröten eller filen.

 

Gladsax nyponmarmelad

Den här nyponmarmeladen brukar jag göra just för att den passar så bra till ostbrickan. Om man inte vill ha den särskilt stark kan man utesluta chilin men ingefära ska man absolut ha med.

Så här gör du:

Plocka nypon som växer vilt, gärna långt från bebyggelse och trafikerade vägar. Rensa dem ordentligt när du kommer hem. Du ska bara ha själva fruktkroppen kvar som du nu ska kärna ur. Att kärna ur nyponen tar säkert ett par timmar. Lyssna på P1 eller sätt på en talbok eller musik som du gillar. Njut av stunden!

När du rensat dina nypon lägger du dem i en gryta med riven färsk ingefära och  finhackade chilifrukter, helst röda. Häll över saften från citron och ev ett par matskedar vatten och låt långsamt koka upp på medelstark värme. Rör i grytan så du ser att allt blandas ordentligt.

När nyponen kokat i cirka 10 -15 minuter kan man hälla i sockret. Jag brukar göra större satser så jag beräknar minst ett halvt kilo socker. Låt koka några minuter så att sockret verkligen blandas. Innan jag häller upp marmeladen i rena burkar mixar jag den slät med en stavmixer.

Är det första gången du gör nyponmarmeladen vill du kanske inte göra så stor mängd och då kan du använda det här receptet:

För 5 dl

Ingredienser

500 g färska nypon

1 citron

1 dl råsocker

2 dl syltsocker

2-3 msk riven ingefära

1 chili

 

TEXT & FOTO av Björn Holmberg