Trädgård: Novembers överlevare

Kål tillhör de grönsaker som har en enastående förmåga att stoiskt hålla sig kvar i grönsakslandet medan kompisarna vissnar och dör. Har man tur håller sig vissa kålsorter en bra bit in i både november och december.

Grönkål Brassica oleracea är den kålsort som är mest pålitlig när det kommer till hållbarhet, den överlever ofta både frosten och första snön. Till och med i mammas trädgård i Jämtland håller den sig, fastän minusgraderna kommer tidigt i de nordligare växtzonerna.

foto Björn Holmberg

Grönkål är lättodlad och det man bör tänka på när man odlar den är att tillföra mycket näring, gärna gräsklipp, så att jorden hålls varm. De flesta kålsorter kan man både frysa och syra, vilket gör att man kan ha tillgång till kål hela vintersäsongen.

Grönkål anses kunna dämpa inflammation, stärka immunförsvaret och öka ämnesomsättningen. Grönkål innehåller allt från järn, omega -3, fibrer, vitamin A, C och K, mineraler och antioxidanter. Inte minst grönkålens rika kalciumhalt gör den till något av en supergrönsak. Känner man att man har en förkylning på gång ska man äta grönkål.

 

foto Björn Holmberg

Svartkål är en annan favorit som håller sig bra även nu i november, åtminstone här i växtzon 1. Jag skördar den fortfarande och har den ofta i olika pastarätter på italienskt vis. Italienarna älskar den här kålen och det är lätt att förstå varför.

foto Björn Holmberg

Sallat går också att hålla liv i fortfarande. Jag har faktiskt inte köpt sallat i butik på sju månader nu eftersom jag sått i omgångar hela våren och sommaren och även en bit in på hösten. Jag skyddar den med fiberduk, eller som här med en glasskiva, som jag måttanpassat och lägger över pallkragen.

foto Björn Holmberg

Det går att ta in bladgrönsaker en betydligt längre bit in på hösten och vintern om man skyddar och täcker över. Använd gärna dubbla lager fiberduk över natten.

foto Björn Holmberg

Det som kanske överlever även en vinter är ofta stryktåliga kryddväxter som timjan. Timjan är precis som grönkål en vän i förkylningstider. Jag odlar fyra sorters timjan på två olika platser och tar in till  matlagning nästan varje dag fastän vi gått in i mörka november. Det är  fantastiskt! Favoriten är citrontimjan som sätter piff på både fisk, kött, fågel och vegetariska rätter. Kan inte komma på särskilt många rätter där den inte skulle passa.

foto Björn Holmberg

Visste du att timjan kan lindra din förkylningshosta? Timjan har nämligen både slemlösande och luftrörsvidgande ämnen.  Timjan kan du faktiskt göra egen hostmedicin av.

Timjansirap

Täck 50 gram torkad timjan med vatten i en liten kastrull. Låt puttra under lock på medelstark värme i 10 minuter. Sila. Mät vätskan och tillsätt lika mycket socker, låt koka ner så det blir sirap. Häll upp i glasburk eller glasflaska. Ta sedan en till två teskedar vid behov.

TEXT & FOTO av Björn Holmberg

 

 

 

 

 

 

 

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

2 kommentarer

  1. Nästan så jag funderar på att börja odla, utöver vitlök så klart!

    • Vitlök är en annan överlevare, och naturens läkekraft. Sätter du den nu på senhösten Marianne?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.