Elisa & Marcela är ett romantiskt drama från 2019 , regisserad av Isabel Coixet, med skådespelarna Natalia de Molina och Greta Fernández i huvudrollerna. Filmen berättar den sanna historien om Elisa Sánchez Loriga och Marcela Gracia Ibeas, två kvinnor som lyckades gifta sig med varandra redan år1901 i det som fortfarande anses vara det första samkönade äktenskapet i Spanien.

Marcela och Elisa efter bröllopet. ( Bild Wikipedia)

För att äktenskapet skulle gå igenom antog Elisa en manlig identitet och kallade sig Mario Sánchez. Äktenskapsintyget blev därmed giltigt, trots den raffinerade bluffen, och upplöstes aldrig av myndigheterna trots att konsekvenserna för parets bedrägeri ledde till både förföljelse och landsflykt.

Att Elisa och Marcelas äktenskapsförbund ägde rum mer än 100 år innan lagen skulle ge homosexuella i Spanien möjlighet att gifta sig är ytterligare ett historiskt bevis för att de homosexuellas historia ofta är ett tämligen okänt kapitel.

Filmen ryggar inte för den erotiska beskrivningen, något den har gemensamt med  filmer som exempelvis Brokeback Mountain och CarolDen passion Elisa och Marcela upplever går rätt in i hjärtat oavsett vilken sexuell identitet man råkar ha. Trots att filmen haltar lite på slutet är den just nu en av de mest sevärda filmnyheterna på Netflix.

TEXT av Björn Holmberg

Källa: Netflix, Wikipedia

Bilder Netflix, Wikipedia