Klart du också behöver gråta ut ibland. Bara så svårt att hitta rätta tillfället när julen och helgerna har något flåshurtigt glatt över sig ? Här tipsar i alla fall vardagligheter om tre Oscarsvinnande filmer som kommer ge dig den där hisnande omtumlande svettiga gråten som gör att du hulkande snörvlande sträcker dig efter pappersnäsdukarna . Kort sagt, garanterat äkta tårsprut !

Manschester by the Sea

2016 Drama 2h 17m

“Manchester by the Sea”

Skådespelaren Casey Affleck belönades med en Oscars 2017 för Bästa manliga huvudroll i den här filmen, samtidigt som regissör och manusförfattaren Kenneth Lonergan kapade hem det minst lika fina priset Bästa originalmanus.

Filmen, som är en amerikansk dramafilm, handlar om Lee Chandler ( Casey Affleck) som jobbar som vaktmästare i Quincy Massachusetts. En dag får Lee ett dödsbud som gör att han måste resa till Manchester-by-the-Sea för att bland annat ta hand om sin brorson. Minnet av en ofattbar tragedi gör sig påmint och Lee får dessutom svårt att hantera brorsonen som spelas mästerligt av Lucas Hedges (som även nominerades till en Oscar för bästa manliga biroll i filmen).

Filmen bärs upp lika mycket av huvudrollsinnehavarnas prestationer som av de skådespelare som gör birollerna. Bland annat gör det vardagliga tempot i filmen att miljöerna känns helt äkta, autentiska, som om vi själva varit på platsen. En ovanlig film som sätter sig i ditt medvetande. Inte minst för att det här är en film som särskilt lyfter fram män och mäns sårbarhet.

Filmen går just nu på Netflix där den är rankad och hyllad som en av de bästa.

 

Timmarna

2002 Drama 1h 54m

Missade du Timmarna gör det ingenting. Inte heller om du ska se om den.

“Timmarna”

Filmer som Timmarna görs inte varje år och tål att ses många gånger. Baserad på den pulitzerprisbelönade romanen The Hours från 1998 är den här amerikansk-brittiska dramafilmen såväl stjärnspäckad som stjärnbeströdd av Hollywoods främsta skådespelare. Att Nicole Kidman fick en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll var knappast förvånande. I Timmarna gör Kidman ett fascinerande förvandlingsnummer som författaren Virginia Woolf.

Men lika enastående är Meryl Streep och Julianne Moore i sina roller. Streep som en modern Mrs Dalloway och Moore som deprimerad hemmafru under 50-talet. Filmen handlar kortfattat om hur tre kvinnors liv vävs samman, med Virginia Woolfs klassiska roman Mrs Dalloway som gemensam nämnare. Ett mästerverk överförd från litteratur till film du inte glömmer.

 

Den röda filmen

1994 Drama 1h 39m

Originaltiteln Trois couleurs :Rouge är en fransk film med många år på nacken nu men som ändå håller måttet. Den polske regissören Krzysztof Kieslowski kunde glädja sig åt att filmen belönades med tre Oscarsstatyetter, bland annat för bästa foto.

” Den röda filmen”

Kanske är det just fotot som gör just den här filmen till ett mästerverk ?Trots att den röda filmen ingår i en triologi ( Trikoloren) tycker jag att den kan ses utan att man har sett de andra två ( Den vita filmen och Den blå filmen).

Huvudrollen i filmen görs av vackra skådespelerskan Irène Jacob som här spelar fotomodellen Valentine som bor granne med juridikstuderande Augustine. De känner inte varandra men deras liv flätas ändå in i varandras genom en rad oförutsedda händelser. Ju längre in i filmen man kommer desto tydligare blir den röda tråden.

En kväll råkar Valentine köra på en hund. Det blir upptakten till en udda vänskap mellan den unga Valentine och hundens ägare-en pensionerad domare. Handlingen pendlar som så ofta i Kieslowskis filmer mellan ljus och mörker, mellan människors längtan efter kärlek och varats melankoli. Relationerna känns igen och karaktärerna i filmen är allt annat än några stereotyper.

Den röda filmen slutar på ett sätt som man inte kan förutse. Om man fäller en och annan tår i filmens början behöver det inte betyda att man störttjuter i slutscenen. Alltid en tröst.

 

 

TEXT av Björn Holmberg

FOTO Pixabay, Wikipedia