Oxveckorna kallas dessa årets första veckor. Mer behöver egentligen inte sägas. Vi vet alla vad det handlar om. Uttrycket lär ha hämtats från det gamla bondesamhället. Från en tid som känns ljusår från dagens alla möjligheter att fly fältet.

Kanske befinner du dig redan där solen är varm och där man inte behöver tända kökslampan mitt på dagen? Eller så sitter du i en mysig fjällstuga där slalombacken ligger precis utanför husknuten. Själv ligger jag i ett bad och tänker på ingenting. Tränar på det här med mindfulness.

Våra förfäder skulle nog tycka att vi är besynnerliga individer om de kunde tillbringa en dag med oss. Och vi tycker detsamma om dem förstås. Hur kunde de nöja sig och stå ut på det där sättet? Det är tur vi slipper samtala med våra avlägsna släktingar, de som en gång byggde landet. Det skulle bli så mycket man var tvungen att förklara, och försvara, och så… Och det här med mindfulness tror jag skulle bli rätt knepigt för farfarsfar och mormorsmor att greppa. Lika bra att låta bli.

Men ibland är det som att det saknas något. Något odefinierat, nåt som nyss var här men som inte längre finns kvar. När det försvann? Ja, det måste ha skett både långsamt och plötsligt. Som det ju är med det som försvinner, äts upp, som går upp i rök. Det finns ingen bra timer att ställa in på det som är på väg bort. För alltid. Bort.

” Alla tiders kvinnor”, en kritikerrosad film med bland annat Annette Bening .På Svt Play just nu!

Nyligen såg jag en bra film på det här temat. Som tur är går den att se på SVT Play fram till den 5 februari. Det är den rosade filmen ” Alla tiders kvinnor”. 

En film som man med fördel kan börja detta år 2019 med att se. Har du inte upptäckt skådespelerskan  Annette Bening tidigare så kommer du göra det nu. Och god fortsättning på oxveckan !

Text av Björn Holmberg

Foto: SVT Play ” Alla tiders kvinnor” , Björn Holmberg