Veckans tankegång: Den tredje gästen

Mycket är numera bortglömt. Till exempel att man förr i tiden släppte ner en ål i brunnen för att få den rensad. Eller att man inom vetenskapen antog att blodet behövde renas genom att placera ut ett antal blodiglar på kroppen.

Vad paddor har haft för uppgift genom historien vet jag inte. Annat än att de är giftiga för hundar. Om en hund får för sig att ta en padda i munnen kan den bli väldigt sjuk och behöva veterinärvård.

Det har jag naturligtvis upplyste mina hundar om. När de ser en av paddorna kan det hända att de skäller till. För att berätta att nu är en padda på väg genom orangeriet. Inte i snigelfart, i paddfart.

Snabbt går det inte. Det gjorde det inte heller för de ålar som släpptes ner i brunnarna förr i tiden. För några år sedan dog den så kallade “Branteviksålen” här på Österlen efter att ha simmat omkring i sisådär 150 år på samma ställe. Snacka om karantän!

 

Det händer faktiskt att man fortfarande upptäcker en och annan ål i gamla brunnar. Det hände familjen Björgvik i Urshult rätt nyligen. Plötsligt började deras vatten både smaka och lukta vedervärdigt. Efter att ha undersökt brunnens botten fann man en mycket gammal ål. En mycket gammal och mycket död ål. När Statens lantbruksuniversitet ( SLU) undersökte ålen fann man att den var minst 88 år gammal. 

Min första tanke är hur grymt det var att sänka ner det stackars djuret i en brunn och veta att den kommer tillbringa resten av sitt hundraåriga liv där nere i djupet, i mörkret. Sedan tänker jag på hur det står till med min egen förvirrade kärlek till den tredje paddan som just flyttat in hos oss.

 

Tänk om den tredje paddan har det som alla andra som blir det tredje hjulet i relationen. Utanför. 

Det krävs onekligen något extra av oss om vi ska kunna ingå i en treenighet. Se bara på hur den kristna retoriken förvirrar och gör oss nervösa. Vad är den där heliga ande egentligen för nåt? Eller det där som man brukar säga om tredje gången gillt? Eller att på tredje försöket kommer det fixa sig.

Det här är något som alla nyseparerade känner igen. Jämna par. Plötsligt ingår man inte i mönstren. Som älskarinnan som får leva sitt liv med den stora väntan i knät. Är det därför de frånskilda så desperat kastar sig i famnen på någon ny? Jämna par…

Det förra året har några jag känner skilt sig mitt i livet. Det har varit både förväntat och inte. Separationen kan vara både traumatisk och leda till en livskris. Eller så kan det bli som för en man i norska Larvik som efter en svår skilsmässa fick problem med magen. Vid ett tillfälle så illa att han fick läggas in på sjukhus.

Det märkliga var att när mannen blev utskriven från sjukhuset och senare reste bort upphörde hans magsmärtor. Det var bara i hemmet han blev dålig. Hm, mystiskt, tänkte mannen och riggade upp en dold kamera i köket. Snart kunde han se hur exhustrun smög in i huset ( som hon hela tiden haft en nyckel till) och tillsatte laxermedel i mat och dryck.

Tingsrätten i Vestfold dömde sedan exfrun till 30 dagars villkorligt fängelsestraff med en prövotid på två år.

Nu när en tredje padda hittat  till vårt lyxhotell Orangeriet misstänker jag förstår att det är fråga om det som fransmännen kallar menage a trois. Alltså ett sorts modernt förhållande där no strings are attached. 

Men hur troligt är det att det kommer hålla? Ärligt talat. Och vad händer om nu den nya föredrar en av de andra?  Kort sagt, det här bådar inte gott. Kanske borde jag lyfta ut nykomlingen ? Ut i friheten. Ack, om det nu bara var så lätt. Där i skyn cirklar en glada rovfågelgirigt omkring. Tänk om jag offrar liv för att rädda ett äktenskap….?

 

TEXT& FOTO av Björn Holmberg

KÄLLA: SvD 14/6 2020

 

 

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

2 kommentarer

  1. Jeanette

    Underbart ? själv hade jag slängt ut alla 3 ???, bläää, avskyr paddor……

    • Åh, du behöver bara lite paddig kärlek så kommer du också begripa dig på de små underverken. Märkligt nog har de faktiskt ett sorts språk om man lyssnar noga…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.