Veckans tankegång: Elegi

Motsatsen till elegi sägs vara lovsång. Alltså betyder elegi något annat. Slår man upp ordet i synonymordboken hamnar man på betydelsen sorgesång, sorgedikt, klagosång, klagodikt och sorgemusik.

foto Björn Holmberg

Just sorgedikt och sorgemusik låter poetiskt och vackert. Därför blev dagens dimhöljda landskap, höstens påbörjade avsked av en älskad sommar, också en sorts elegi. Det går ju inte att glädjas åt att allt levande vissnar ner och dör. Alltså är elegi rätt ord att använda. Det låter i alla fall betydligt bättre än klagan, eller hur?

foto Björn Holmberg

Ljuset, morgonen, dimman som lättar en aning men ändå inte tillräckligt för att solen ska kunna bryta igenom helt. Löven på marken som glittrar av nattens fukt. Doften av höst i luften, klarare nu.

foto Björn Holmberg

Så tränger ändå solen igenom en aning. Till slut kommer alltid ljuset tillbaka. Det måste vi tro. Något annat är omöjligt. Det går inte att vara mitt i livet utan tron. Många vet inte om att de har en inneboende andlighet inom sig. Vem lärde oss att misstro den känslan?

foto Björn Holmberg

Tecken går att tyda som man vill men naturen är tydlig på en punkt. Den ger och den tar. Just nu går vi in i en period då den lägger sig ner till vila. Visst dör också mycket. Men det mesta sker för att inhämta kraft. För att kunna ge oss allt tillbaka igen. Mycket snart tillbaka igen…

TEXT och FOTOGRAFIER av Björn Holmberg 

 

 

 

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

4 kommentarer

  1. Ann Zetterberg

    När det synliga över marken vissnar ner går vi in i en vilans period. Ett tillstånd där vi samlar kraft inför det som ska komma när energin går åt till allt som spritter. Livscykeln är fantastisk.

  2. Så fint du skriver och vilka vackra foton! Förstår att du trivs på Österlen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.