Det är onekligen något fascinerande med förfallet och trasigheten. Kan det finnas ett behov att söka det icke perfekta i en värld som utåt helst skyltar med perfektion ?

Pixabay

De övergivna interiörerna i det som en gång varit ett hem väcker tankar kring våra egna liv. Vad blir kvar efter oss ? Men det kan också finnas något rogivande i en bild som inte kräver lika mycket som en kommersiell. I stället för att reptilhjärnan ställer in sig på att fånga ett byte; det vill säga att vi förväntas vilja ha något, införskaffa något, köpa något, kan vi vila i bilder som dessa.

Pixabay

I den västerländska kulturen finns ingen direkt motsvarighet till Wabi-sabi, en österländsk estetik som hyllar det icke perfekta. Ändå är det inte svårt att se de värden som finns inom Wabi-sabi, särskilt i den här bilden. Vad har den övergivna fabriken gemensamt med antikens ruiner till exempel?

Pixabay

Vad får oss att vallfärda till Colosseum om inte för att häpna över såväl arkitektur och historia – men också för att begrunda ett gigantiskt förfall ?

Pixabay

Böcker i förfall;  trasiga, solkiga, sidor som saknas. Ordets makt som upphöjts, förbrukats och förkastats i alla tider. För inte så länge sedan var det näst intill tabu för de flesta att göra sig av med böcker. Antikvariaten som finns kvar är ingen kyrkogård, de borde vi värna i stället för att vi kastar böcker.  Hur många antikvariat har försvunnit sedan vi börjat läsa allt mer på nätet ? Kommer kanske behovet av böcker tillbaka. Doften av gamla böcker har en särskild doft. I antikvariat finns känslan av väntsal. Böckerna avvaktar möta sina nya läsare medan de sover en stund.

(I veckans KONSTPAUS kan du läsa om Sissel Tolaas doftprojekt)

Pixabay

En halv båt. En båt som är mer än bara trasig alltså. Men ack så vacker den är ändå. Har inte just den här bilden något med en valfisk att göra ?

Pixabay

En besiktning skulle kanske hjälpa ? Någon gång har säkert också den här bilen varit inne på reparation.

Pixabay

Någons fåtölj, någons hem ?

Pixabay

Hur många arbetade i den här nedlagda fabriken en gång i tiden ? Hur såg arbetarnas dagar ut?

Pixabay

Visst är det skönt att se något som både är vackert och som samtidigt är en total motbild till det flöde av kommersiella bilder vi dagligen möter ? Och varför måste det ena utesluta det andra? Skönhet är skönhet. Eller som poeten Edith Södergran lär ha sagt: ” Utan skönhet lever människan inte en sekund”..

 

TEXT av Björn Holmberg  

FOTO Pixabay