Veckans tankegång: “Late Night Show”

Det började inte ens med Coronan. Mars har länge varit en månad då dagarna räknas. Då längtan efter en vår känns som ett slags lidande. Måtte den komma, må solen snart lysa på vår plätt på jorden. Må vi ännu en gång få uppleva att allt ännu en gång börjar om, det ofattbara livet.

För drygt fyra tusen kineser som häpna fick se döden i vitögat spelar en annalkande vår mindre roll. Kanske inte ens för skådespelaren Max von Sydow?  Han om någon borde ha förberett sig. Allt sedan han spelade riddaren som  spelar schack med Liemannen i Ingmar Bergmans film ” Det sjunde inseglet”.  En film som delvis lär ha spelats in här på Österlen. 

Det är i mars man sägs bli galen. Katterna blir det  i alla fall. En natt vaknar jag av att de slåss utanför mitt sovrumsfönster. På morgonen möter jag vinnaren i dramat. Ett öra hänger och den är fortfarande inte road. Förloraren däremot har dragit sig tillbaka under ett skjul. Till och med hundarna vänder bort blicken när vi passerar. Av respekt. Skammen behöver knappast några kommentarer. 

En annan natt vaknar jag av en kvinnas skrik i den svarta natten. Jag blir med ens klarvaken. Ska precis ta telefonen och ringa nödnumret då jag hör skriket avta och försvinna bort i fjärran. Rådjurens skrik är så illavarslande och hemska. Jag hade glömt hur de kan låta. Hade glömt att också nätterna här i byn har sin egen svärta av död och förintelse. Något man nästan inte alls behöver förhålla sig till i stan. I alla fall inte lika handgripligt som här på landet.

Här måste döden tas om hand rätt omgående. Den blir snabbare ett rent personligt ” ansvar” skulle man kunna säga. Rådjuret hittas nämligen skadat i ett dike. Blev det påkört? Det finns inga synliga skador men benen bär inte, djuret faller ihop av utmattning. Vi ringer och gör anmälan. Sedan får en av byns jägare göra plågan kort. Och därefter grävs kroppen ner i dynghögen och blir en del av den jord som bidrar till kretsloppet på gården.

Tanken om återuppståndelsen finns inte minst snart då vi firar påsk. Först handlar ju påsken om Jesu korsfästelse och det lidande han utsattes för. Och sedan begravs han i en grotta och alla tror att han är död för alltid. Men tji fick dom som inte trodde på återuppståndelsen. För som vi alla vet kommer Jesus till liv igen. 

Till liv igen kommer även Britts surdeg. Under den tid den bott i mitt kylskåp har jag lyckats baka de mest fantastiska frallor av den, samtidigt som jag matat och vattnat den. Så när Britt kommer över kan jag lämna tillbaka lika stor surdeg som den hon lämnade i min vård under sin Afrikaresa.

” Ja men vi kan väl dela på den”, säger Britt. 

” Tack men nu ska jag lära mig det här med surdeg från grunden. Det går ju inte att du ska göra min surdeg för alltid”

Det håller Britt med om. Är det något man lär sig i vår lilla by så är det att ta hand om en surdeg. Och det kan underlätta att veta vem som har jaktlicens och vems katt som är vems. 

I tre dagar målar jag oavbrutet i ateljén. Från tidig morgon till sen kväll. Nyheterna om Coronaviruset gör mig allt mer nedstämd. Jag måste låta det Vanitasmotiv jag håller på med vila. Ställer undan målningen och målar i stället ” Late Night Show”.  I förgrunden låter jag en pojke stå klädd i en slags klänning. Han tittar förundrat på.

Jag tror att det är ungefär så vi bör göra just nu. Sätta på oss en vit klänning och betrakta det märkliga underbara och ofattbara livets många ljuspunkter. Invänta den befriande vårens ankomst.  Det sägs ju att spridningen av Corona kommer avta av värmen från solen.  Och är det inte, ärligt talat, bättre att tända ett ljus än förbanna mörkret…?

 

TEXT& FOTO av Björn Holmberg

BILD/MÅLNING  ” Late Night Show”  ( olja på duk)  av Björn Holmberg

 

 

 

 

 

 

← Föregående inlägg

Nästa inlägg →

2 kommentarer

  1. Carina Nyberg

    Tack Björn för dina funderingar och vardagligheter om både stort och smått, sitter här och både ler och blir bekymrad av vad du skriver om. Tack för att du berör! / Carina

    • Tack! Låt oss hoppas på en snar vår och dess tröst och läkande krafter…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.