För en tid sedan slängde jag ut denna brännande fråga och fick inte oväntat en hel del intressanta svar. 

Stig  skrev till exempel:

” Jag kramar ett träd, fungerar toppen för mig”

Monica  ” Självrannsakan, över på att lyssna till intuitionen, umgås med mig själv. Försöker undvika att vara dömande ( lättare sagt än gjort), promenerar utan poddar eller musik i öronen, sysslar med något som tillfredställer min kreativitet osv…”

Tom” Jag hänger på ;/)  Mycket me time. Att göra just ingenting än att sitta och njuta av livet i lite tysthet, om man nu hittar det i denna stad , nere vid vattnet”

Britt    “Att en timme om dagen ta sig fram över stock och sten i skogsstigar som är mjukt underlag för fötter och knän. Klorofyll – bra för lungorna. Ojämnheter- bra för balansen. Fågelkvitter- musik för öronen. Dofter från jord och grönska – njutning för ögonen oavsett årstid. En solig varm dag – svalkande. Regn , blåst märks mindre. En isig dag- hemma. Jag följer min mans ryggtavla och njuter. Mitt karma på ålderns höst.

Laila   ” Jag går till kyrkan varje söndag och får min andliga spis. Guds välsignelse över alla”

Ann-Charlotte    ” Jag försöker lyssna på mindfullness några minuter varje dag.Sedan har jag en andningsapp som jag försöker göra efter min utmattning nu när jag är tillbaka i jobb. Sedan träffar jag ett medium ibland. Alla finner vi olika vägar…”

 

Jag tycker att Ann-Charlotte summerar det här med hur man vårdar sin karma och andliga sida. Att vi alla finner olika vägar. Själv brukar jag gå ut i trädgården här på Österlen och njuta av utsikten. Eller så gör jag som Tom, jag sätter mig ner och gör just ingenting.

Men tänker jag efter så gör jag lite som både Stig, Monica och Britt. Det händer även att jag kan gå in i en nästan folktom kyrka och sätta mig i en av bänkraderna och betrakta Jesus där han hänger på korset och fundera lite över vad just den händelsen kan betyda.

Eller så vänder jag blicken åt ett annat håll.

Allt som har med kristendomen eller religion att göra handlar inte om det svåra att vara människa. Där har du rätt Laila! Det var något mycket speciellt att bli välsignad genom din försorg, även om det var genom ett  inlägg på Facebook. Det fick mig att se de viktiga sambanden mellan det träd som Stig kramar, den självrannsakan Monica skriver om, det Tom och Britt och Ann-Charlotte beskriver. Kort sagt, alla de många sätt det finns att växa som människa. Tack för era kloka fina inlägg ni delade med er !

 

“Treyst”  ( 2019)    Blandteknik på board/tyg/linne av Björn Holmberg

 

Text & Foto av Björn Holmberg